1
Alapfokú Művészeti Iskola

Berettyóújfalui Tankerületi Központ  irányítása és felügyelete alatt működik a  Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola  (http://www.kir.hu/kir2int/IntezmenyKereso/Intezmeny/Index/039603)

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ címe: 4100 Berettyóújfalu, Dózsa György utca 17-19.

4177 Földes Karácsony Sándor tér 6.
Tel.: (54) 531-008
E-mail: muvhfold@t-online.hu
Vezető: Horváth Sándorné

Intézményünkben 1997 óta folyik mind a négy művészeti ágban oktatás. Tanulóink nagyon kedvelik ezt az oktatási formát, hiszen a készségek, képességek kibontakoztatása és a munka eredményessége nem feltétlenül esik egybe az általános iskolai oktatás eredményességével.

Az évek folyamán a beiskolázási és továbbhaladási mutatónk összhangban van egymással, tanulóink felmenő rendszerben többnyire beiratkoznak a magasabb évfolyamokba. Oktatási folyamatunkban nagyon fontosnak tartjuk a rendszerességet, állandóságot, hiszen a kiszámíthatóság a tanulók egész napos foglalkoztatásának nagyon lényeges kritériuma a szülők és gyerekek szempontjából is. Községünk lélekszáma kb. 4500 fő, általános iskolai tanulólétszámunk 380 fő körül mozog, és úgy gondoljuk, hogy a művészetoktatás terén szerzett eredményeink képezik az alapját annak, hogy a szülői elégedettségi mutatók szerint meg vannak a szülők, tanulók elégedve az oktatás színvonalával.

Zeneművészet tagozat:
  • zongora tanszak
  • hegedű tanszak
  • fafúvós tanszak

Színművészet tagozat:

  • drámajáték tanszak

Táncművészet tagozat:

  • néptánc tanszak
  • moderntánc tanszak

Képzőművészet tagozat:

  • festő tanszak

Középfokú beiskolázás eredményei

Minden évben a művészetoktatás területén eredményesen felvételiznek tanulóink a debreceni középiskolák szakirányú tagozataira: Ady Endre Gimnázium ének és dráma tagozata, Kós Károly Művészeti Szakközépiskola, Medgyessy Ferenc Gimnázium képzőművészeti és tánc tagozata.

Tanszakaink állandó résztvevői, közreműködői a helyi, térségi rendezvényeknek

Helyi rendezvényeik, melyeken részt vesznek tanulóink, minden tanévben: • Lovas és falunap / néptánc tagozat • Idősek világnapja alkalmából rendezett műsor / zene tagozat • Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó / néptánc tagozat • Karácsonyi kiállítás / festő tagozat • Karácsonyi hangverseny / zene tagozat, drámajáték tagozat • Jótékonysági gálaműsor / zene tagozat, drámajáték tagozat, néptánc tagozat, moderntánc tagozat • Rajzverseny / festő tagozat • Április 14. Község napja / zene tagozat, néptánc tagozat • Majális /néptánc tagozat, moderntánc tagozat, drámajáték tagozat • Gyermeknap /festő tagozat, néptánc tagozat, moderntánc tagozat, drámajáték tagozat

Eredményeink megyei, térségi, országos, nemzetközi területen

2004-2005. tanévben kórusunk az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyén arany minősítést szerzett és egyházzene kategóriában dicséretet kapott. Meghívást kaptunk és felléptünk a Debrecenben rendezett gála bemutatón.

2005-2006-ban kórusunk ezüst minősítést szerzett.

2004-2005-ben a Hajdú-Bihar Megyei Néptánc fórumon Pántlika csoportunk arany minősítést és a legfiatalabb korosztály legjobb csoportjaként „Borsszem Jankó-díjat” kapott, míg Kiskökény csoportunk bronz minősítést szerzett.

A Sárrétmenti Népzenei és Néptánc Fesztiválon a Pántlika csoport a fesztivál különdíját érdemelte ki.

2005 májusában Kiskökény csoportunk Olaszországban képviselte megyénket egy gyermek művészeti fesztiválon.

2005-2006-ban mindkét néptánccsoportunk az Örökség Egyesület által hirdetett néptánc fesztiválon ezüst minősítést ért el és Pántlika csoportunk a területi fórumra is továbbjutott.

2007-2008-ben Kiskökény néptánc csoportunk a megyei néptánc fórumon ezüst minősítést szerzett.

Drámajáték tagozatunk tanulói a 2004/2005-ös tanévben a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon ezüst minősítést értek el.

A 2004/2005-ös tanévben festő tagozatos tanulóink nemzetközi rajzpályázatokon: 1 kiemelt arany (Japán), 2 arany (Japán, Románia), 2 ezüst (Japán), 4 bronz (Japán) oklevelet szereztek. (9 díj)

Országos pályázatokon 21 díjat, míg megyei pályázatokon szintén 21 díjat érdemeltek ki. 2005/2006: 11 nemzetközi díjat érdemeltek ki tanulóink: 1 különdíj (Oroszország), 3 I. díj (Szlovákia, Ukrajna), 1 ezüst minősítés (Japán), 2 bronz minősítés (Japán), 1 fődíj (magyar), 1 különdíj (magyar), 1 I. díj (magyar), 1 III. díj (magyar). Országos pályázatokon 16 díjat, megyei pályázatokon 31 díjat szereztek.

A 2006-2007-es tanévben a sikeres pályamunkák eredményeképpen a Japán gyermekrajz pályázat nyertes alkotásaiból a kiállítás intézményünkben volt látható és itt volt a díjkiosztó ünnepség.

Nyáron, a Japánból hazánkba látogató gyermekcsoportot egy napra intézményünk, a festő tagozatos tanulók látta vendégül.

Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából községünk nemzetközi gyermekrajz pályázatot hirdetett „Otthonunk az Európai Unió” címmel. A pályázat értékelő bizottságában megyei és országos szaktekintélyek mellett minden évben közreműködik a művészeti iskola festő tagozatának szaktanára is. A pályázatra több ezer pályamunka érkezett már a világ minden tájáról.

Intézményünk nagyon fontosnak tartja a hátrányos helyzetű tanulók integrációjának segítését és ennek érdekében a gyermek és ifjúságvédelmi felelőssel egyeztetve ezeket a tanulókat a szülővel való egyeztetés alapján a művészeti iskola tagozataira javasoltuk, felvettük. Sajnos községünk a hátrányos helyzetű kategóriába tartozik, amely a tanulók körében is nagy mértékben befolyásoló tényező.

 

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
Székhely / postai cím: 4177, Földes Karácsony Sándor tér 5.
Telefon: +36 (54) 531-000; Fax: +36 (54) 531-001; e-mail: foldesph@foldes.hu; web:www.foldes.hu