Települési közművelődési tevékenység

KARÁCSONY SÁNDOR KÖZÖSSÉGI HÁZ
Intézményvezető: Balázsiné Bíró Valéria


Közösségi életünk képei 1.

Karácsony Sándor Közösségi Ház
4177 Földes Karácsony Sándor tér 6.
Tel./Fax: +36 54/ 464-299
Mobil: +36/30-598-8915
E-mail: muvhazfoldes@gmail.com
Honlap: www.muvhazfoldes.hu

Karácsony Sándor Közösségi Ház alapító okirata: Karácsony Sándor Közösségi Ház alapító okirat.doc

Az intézmény általános művelődési központ jellegéből adódóan közművelődési feladatokat is ellát a népi hagyományápolás és értékközvetítés céljával. A közművelődés széleskörű tevékenységrendszerében nagy hangsúlyt fordítunk a különböző feladatok minőségi megvalósítására. Elsődlegesnek tekintjük az intézményhasználók (gyerekek, fiatalok, felnőttek) meglévő tudásának bővítését új ismeretek, készségek, kompetenciák elsajátításának segítésével.
A művelődésben nagy szerepe van az ismeretterjesztésnek, melyet intézményünk ismeretterjesztő előadások szervezésével valósít meg. Az elsősorban felnőttek részére szervezett ismeretterjesztő előadások a délutáni vagy esti órákban kerülnek megrendezésre a legkülönfélébb témakörökben: egészséges életmód, természetgyógyászat, újságírás, gazdálkodás, művészeti témák.
Az intézmény elsődleges feladatai közé tartozik a településen működő civil szervezetek, önszerveződő közösségek munkájának segítése is. Az ÁMK keretein belül hat kiscsoport működik, akik kölcsönös együttműködésben végzik tevékenységüket. A Szélrózsa Ifjúsági Néptáncegyüttes 2001-ben ünnepelte 25 éves fennállását. Dániában, Spanyolországban, Franciaországban és Erdélyben nemzetközi néptánc fesztiválokon képviselték községünket és országunkat, hatalmas sikerrel. A néhány éve alakult Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület a csoport munkáját segíti. Az Őszirózsa Nyugdíjas Klub a helyi időskorú lakosságot öleli fel, számukra művelődési és szórakozási programokat szervez. 2010-ben ünnepelik megalakulásuk 25 éves évfordulóját. A Balásházy János Kertbarát Kör a „Kertészkedj – Művelődj – Barátkozz” jelmondat szellemében tevékenykedik. A vezetőség tagjai ismeretterjesztő előadásokat, kertlátogatásokat és szabadidős programokat szerveznek. A Hagyományőrző Kézimunka Szakkör és a Nívó-díjas Szövő Szakkör munkái számos kiállításunk anyagát gazdagította, ezen kívül folyamatosan készítenek népművészeti szempontból is értékes emlékeket községünk Helytörténeti Múzeumának. A Nosztalgia Hagyományőrző Egyesület a legfiatalabb közösség, mely az intézmény keretein belül működik. A hagyományok ápolása mellett nagy hangsúlyt fordítanak a népzenei kultúránk őrzésére.

A Karácsony Sándor Általános Művelődési Központ nagyrendezvények szervezésével igyekszik a lakosság részére kulturált szórakozási lehetőségeket teremteni. A majális, gyereknap, a nyárbúcsúztató lovas- és falunap sokszínű programmal várja minden évben az érdeklődőket.

Kiemelt esemény közművelődési évünkben a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozó, mely 2009-ben ötödik alkalommal került megrendezésre. Az országos szinten is ismert esemény több száz vendéget vonz a településre. A komplex népművészeti találkozó a vőfélység hagyományainak felelevenítése mellett számos egyéb programot is kínál. A paraszti disznótorok, a kézművesek által rendezett játszóház és vásár, a népzenei hagyományaink ismert muzsikusokkal történő bemutatása minden idelátogató elismerését kivívták.


Közösségi életünk képei 2.

 

Földes Nagyközségi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala
Székhely / postai cím: 4177, Földes Karácsony Sándor tér 5.
Telefon: +36 (54) 531-000; Fax: +36 (54) 531-001; e-mail: foldesph@foldes.hu; web:www.foldes.hu